Autobanden vergelijken
Vind de beste banden voor je auto!

DIRECT VERGELIJKEN

Bandenlabel

Autobanden heb je niet alleen in allerlei soorten en maten, en dus hebben ze ook allerlei prijzen. Behalve dat er prijsverschillen zijn op basis van het merk en het soort band, maakt het ook uit of je ze bij de ene of bij de andere dealer koopt. Maar waar zit hem dat verschil nu precies in? Al een paar jaar zijn autobanden voorzien van een bandenlabel, waarop drie criteria de kwaliteit aangeeft. Tijd voor een evaluatie, geeft het bandenlabel alles juist weer? Of zegt het label eigenlijk niets?

Wat bepaald de kwaliteit van een autoband?

De drie criteria waarop de informatie op het bandenlabel gebaseerd is, zijn brandstofverbruik, de remweg op natte wegen en het externe rolgeluid (geluidsproductie buiten de auto). Twee van de drie criteria zijn gerelateerd aan het milieu (brandstofverbruik en geluidsproductie), een aan de veiligheid (remweg). Zijn dit de enige factoren die aangeven dat een autoband van een goede kwaliteit is, of is er meer te bedenken? De remweg op een droog wegdek bijvoorbeeld, of de grip in de bochten, maar ook duurzaamheid, prestaties, weerstand bij aquaplaning, reactievermogen, absorptie van hobbels, stabiliteit bij hoge snelheid. Kortom: met de drie criteria is niet de complete kwaliteit van de autoband te bepalen.

Wat zegt het autobandenlabel?

Autofabrikanten zeggen maar liefst vijftig verschillende eigenschappen te meten voor het bepalen van de kwaliteit van een autoband. Het autobandenlabel is dus wel een kwaliteitsmerk, maar voor de koper slechts een hulpmiddel. Voorheen wist hij helemaal niets over de verschillende autobanden, nu is er nog iets in kaart gebracht. Deze klantinformatie kan als een vooruitgang gezien worden. Echter, nog steeds is het zo, dat de meeste autogebruikers helemaal niet kijken welke nieuwe autobanden ze aanschaffen, de keuze wordt veelal door de monteur in de garage gemaakt. Hoewel het bandenlabel bedoeld was als vergelijkingsmateriaal voor de consument, komt daar in de praktijk weinig van terecht.

Duurzaam en milieuvriendelijk
We noemden al een aantal extra criteria voor de kwaliteit van autobanden. Als je kijkt naar de duurzaamheid, is wel wat te winnen. Sommige autobanden slijten namelijk veel sneller dan andere, waardoor ze veel minder lang meegaan. Het is algemeen bekend dat autobanden een zorg zijn voor de afvalberg, dus of een band lang meegaat, is nogal een belangrijk criterium voor het milieu. Als je kijkt naar de grip in de bochten, dan zal te beamen zijn dat dit ook niet onbelangrijk is. Wellicht is het een idee om deze twee criteria ooit aan een bandenlabel toe te voegen, evenals de remweg op een droog wegdek. Wist je bijvoorbeeld dat de meeste ongelukken helemaal niet op nat wegdek gebeuren? Het is juist het droge wegdek wat nogal eens voor problemen zorgt. Voor autobanden zijn er nogal verschillen te noemen in de twee meest bekende soorten: zomer– en winterbanden. Dit verschil komt echter op een bandenlabel niet aan de orde. Je in een autoband verdiepen is dus nog steeds aan te raden.


Stillere banden met nieuwe labels

Stillere banden zijn verplicht om uw banden te laten voldoen aan de autobandenlabels. Maar veel mensen begrijpen niet waarom dit nodig is. Alle auto’s maken toch geluid? Dat is toch logisch? Waarom is het nu verplicht om aan bepaalde geluidseisen te voldoen en hoe weet ik dat mijn bandgeluid in orde is? Op al deze vragen geven wij antwoord. Op autobandenspot staat ontzettend veel informatie. Hier kunt u o.a. terugvinden wat uw bandenbrandstofverbruik is, de grip van de band en uiteraard het geluid. Het geluid wordt tegenwoordig steeds belangrijker voor bandenleveranciers. Vooral de laatste jaren is er steeds meer vraag naar stillere banden. Waarom? Zult u zich afvragen. Dit komt doordat het wegverkeer steeds meer toeneemt. Hierbij groeit ook de geluidsoverlast voor omwonenden van de snelweg. Zelfs geluidswallen voldoen niet meer genoeg om het geluid buiten te houden. Hiermee zijn stillere banden geboren!

Europees toezicht en vertrouwen
European Tyre & Rubber Manufacturers’Association (ETRMA) is de vereniging van Europese banden- en rubberfabrikanten en houdt zich bezig met toezicht op het naleven van het bandenlabel. Het is namelijk van belang dat het geloofwaardig is. Het doel van ETRMA is jou als consument beschermen en zorgen voor eerlijke concurrentie. Er zijn nogal wat producenten op de Europese markt. Nu is het niet zo dat ETRMA kan handhaven, het bandenlabel is een verordening. Het enige wat ze kunnen doen is misstanden melden bij de nationale autoriteiten. De handhaving is wel essentieel voor de geloofwaardigheid van het label bij de consument. Bovendien kunnen misstanden het concurrentievermogen van de producenten schaden.

Waarom verplichte bandenlabels?
Het is belangrijk voor bandenleveranciers dat zij de juiste informatie over autobanden geven aan hun cliënten. De voornaamste doelstelling van de Europese wetgeving is het verbeteren van de veiligheid van autobanden, doormiddel van deze bandenlabels. Wij als consumenten zullen hier heel veel baat bij hebben. Zo kunnen wij niet alleen uitgaan van correcte en gecontroleerde informatie over de banden, maar zal de kwaliteit ook enorm omhoog gaan. Dit heeft vooral te maken met de groeiende concurrentie. Slechte banden zullen niet meer zo snel verkocht kunnen worden door transporteurs. Voor meer informatie kan je ook terecht bij een bandenleverancier in Terneuzen, Middelburg of Hoogeveen.